Dato: 24. september 2009
Øvelsens varighed: 3 timer
Gruppemedlemmer: Annette, Samuel og Rasmus
Mål:
Målet for denne uges øvelse er at bygge en robot der kan balancere på 2 hjul.
Baggrundsinfo:
PID regulering:
Se refferencer [2]
Java-Program:
Se refferencer [1]
Fremgangsmåde:
Fremgangsmåde:
1) Samle robotten efter anvisning [1], Robotten anvender lyssensoren.
2) Upload program til robotten.
3) Teste robotten
4) Robotten anvender PID-regulering, vi vil derfor forsøge at justere P, I og D variablene, bl.a. vha. manual tuning fremgangsmåden som beskrevet på wikipedia [2]
Resultater:
Vi byggede en robot til projektet, først efter en tegning vi fandt på kursus hjemmesiden til NXTway robotten lavet af Philippe Hurbain
Men da det javaprogram vi skulle benytte brugte nogle P,I og D værdier som var tilpasset Bagnalls robot besluttede vi dog at benytte denne.
Da vi havde bygget robotten, prøvede vi at downloade programmet, som er beskrevet i Bagnalls bog [1]. Robotten havde dog problemer med at holde balancen.
Vi prøvede forskellige placeringer af sensoren og kom frem til at det var bedst at placere denne temmelig tæt på bordet. Fordelen ved dette, er at lysforholdet ikke har en lige så stor indvirkning som ved lang afstand. En af ulemperne er derimod at robotten tit kommer til at lande på sensoren og kan derefter ikke rette op igen.
Afhængigt af hvilken side robotten hælder til har den meget svært ved at rette op når den er ved at få overbalance. (Se konklusion)
Vi prøvede også forskellige værdier for P, I og D, dog uden held. Derfor valgte vi at prøve Manual tuning fremgangsmåden som er beskrevet på wikipedia [2].
Konklusion:
Det lykkedes os ikke at få robotten til at balancere helt uden hjælp.
Vi prøvede manual tuning teknikken som er beskrevet på wikipedia.
Vores forsøg indikerede også at den P værdi på 28 som Bagnall benytter var passende.
Vi fik dog aldrig noget tilfredsstillende resultat ud af det.
I javakoden som Bagnall bruger [1] er der en skalering, hvor han ganger med 1.8 når robotten hælder til den ene side. Vi går ud fra at denne skallering er der for at kompencere for at sensorens afstand til jorden ikke er poportional med robottens hældning. Vi nåede ikke at prøve at udkommentere denne skalering, men vi observerede under vores test at robotten havde svært ved at rette op når den hældte til den ene side.
Det er muligt at denne værdi skulle mindskes og at det ville gøre det nemmere at justere P, I og D værdierne med manuel tuning.
Referencer:
[1] LEGO NXT – Building Robots with Java Brains by Brian Bagnall
http://www.variantpress.com/books/maximum-lego-nxt (Koden kan hentes herfra)
[2] PID regulering på wikipedia
http://en.wikipedia.org/wiki/PID_controller
onsdag den 30. september 2009
torsdag den 24. september 2009
Øvelse 3
Dato: 17. september 2009
Øvelsens varighed: 3 timer
Gruppemedlemmer: Annette, Samuel og Rasmus
Mål:
Målet for denne uges øvelse er at undersøge NXT’s lydsensor.
Baggrundsinfo:
Datalogger:
A data logger, [1], is a mechanisme that can be used to collect and record data from e.g. a sensor for later inspection. In the leJOS system a data logger can be implemented to collect data and record them in a flash file. An example of a simple data logger is DataLogger.java. By means of this data logger e.g. sound data can be collected and recorded in a file Sample.txt as shown in the data collection program SoundSampling.java. The data in the file can then be transfered to the PC by means of the tool nxjbrowse. The sampled data can then be used to plot a graph of the sound level data.
Fra øvelsesoplægget: http://www.legolab.cs.au.dk/DigitalControl.dir/NXT/Lesson3.dir/Lesson.html
Fremgangsmåde:
Fremgangsmåde:
Lydsensoren monteres på den robot vi har brugt til de andre øvelser i stedet for den soniske sensor.
Der skrives en simpel kode til at teste soundsensoren. Den læser kontinuerligt værdier fra sensoren om lyden og skriver værdien på displayet. Der prøves med forskellige lyde og forskellige afstande.
Der laves en simpel test af SoundSampling programmet for at finde ud af hvordan værdierne bliver gemt. Det sørger for som beskrevet under baggrundsinfo, at sample sensorværdier, i koden er intervallet sat til 5ms. Den skriver derefter værdien i en txt fil – værdierne er separeret med komma med tyve værdier på hver linje. Programmet startes og vi klapper en enkelt gang og stopper programmet, efterfølgende downloades txt filen med NXJ File Browser til en PC. Denne test foretages to gange.
SoundCtrCar er et program der får bilen til at udføre en bestemt sekvens af handlinger når der klappes. Vi undersøger hvad disse handlinger er.
Resultater:
SoundSensorTest
Der er en konstant baggrundsstøj i lokalet hvor vi sidder med de andre grupper på mellem 3-10% og nogle gange helt op til 17%.
For at slippe for baggrundsstøjen fra de andre gruppers tests stillede vi robotten op i et andet rum og lukkede døren. Her prøvede vi at klappe og tale foran mikrofonen.
Intervallet mellem hver måling er på 100ms. Ved at klappe i hænderne lige foran mikrofonen kan vi udlæse en maksimal værdi på 93%. 2.5m væk prøvede vi igen at klappe direkte i mikrofonens retning og her kunne vi også komme op på 93%
Vi prøvede også en enkelt gang med en "bip" lyd fra en mobiltelefon. Den kunne dog ikke registreres på længere afstand fordi lydstyrken var for svag.
Det har ikke umiddelbart stor betydning om lydkilden, når det er klap i hænderne kommer et lille stykke væk, men vi har observeret under vores forsøg at mikrofonen er meget retningsbestemt. Lydkilden skal helst være placeret ret præcist den vej mikrofonen peger.
SoundSampling
Med SoundSampling projektet er det muligt at sample fx et klap og gemme værdierne i en txt fil. For at visualisere dataene på en overskuelig måde laves grafer i matematikprogrammet GNU Octave. Så er det dog nødvendigt at gemme dataene i txt filen med en værdi på hver linje der ikke er separeret med komma. Ændringen for at skrive værdier til txt filen på hver linje uden komma består ganske simpelt af at udkommentere linjen hvor kommaerne tilføjes og konstanten itemsPerLine ændres fra 20 til 1. Begge ændringer foretages i DataLogger.java filen.
På de to kurver på grafen ser vi tydeligt de to klap et stykke henne ad x-aksen. X-aksen er samples og y-aksen viser lydstyrken i procent. Vi vil gerne vide hvor længe et klap varer og da vi kender samplingstiden som er 5ms er det simpelt at omregne det. Vi ganger værdierne med 5 og får så tiden i ms.
Det første klap varer:
(228-121)*5 = 535ms
(442-310)*5 = 660ms
Dette ligner nogenlunde det Sivan Toledos er kommet frem til i hans forsøg ( http://www.tau.ac.il/~stoledo/lego/ClapCounter/ ).
Yderligere ses på grafen at begge logninger indeholder nogle ret høje værdier for lydstyrken i starten af målingen. For begge målinger ser det meget ens ud. Vi har prøvet at læse raw values fra soundsensoren for at se om det på en eller anden måde kan skyldes den omregning der er fra raw values til de procentværdier vi opnåede i de før beskrevne målinger. Det viser sig at problemet også er der ved raw values, så hvad det skyldes ved vi ikke, og vi vil ikke forfølge det yderligere, men en måde at omgå dette er at forsinke målingen, sådan at der går et kort stykke tid mellem at sensoren aktiveres og til at man begynder at måle.
SoundCtrCar.java.
Ved programmets start, står robotten stille. Når den opfanger en høj lyd, som for eksempel et klap begynder den at køre lige fremad. Det gør den indtil den opfanger endnu en høj lyd. Når det sker begynder den at dreje med uret rundt om sig selv. Når endnu en høj lyd opfattes, skifter den til at dreje i den modsatte retning, altså mod uret, rundt om sig selv. Efter en sidste høj lyd, står den stille og er klar til at begynder forfra igen med at køre lige fremad.
For at gøre det muligt at stoppe programmet igen har vi sat en test ind i den indre do while loop, så der også her reageres på om escape knappen er aktiveret.
Bilen ændrer ikke kørsel ved råb, og det er nok fordi at lydniveauet er for lavt.
Lyden skal også være høj for at bilen reagerer på den. Det viser sig at tærsklen er sat til 90 i programmet og det er højt og når robotten kører rundt på gulvet var det også indimellem svært at få den til at reagere på klap når det er i ståhøjde. Hvis tærsklen sættes ned til 55 er den meget mere modtagelig for at man klapper og man kan endda kontrollere den ved at snakke til den. Man skal hæve stemmen lidt for at den reagerer, men det virker.
Konklusion:
SoundSensorTest
Med denne test kunne vi konkludere at afstanden til lydkilden ikke har den store betydning så længe at mikrofonen peger præcist i retning af lydkilden.
SoundSampling
Vi fik samplet lyden af et klap og værdierne overført til en txt fil. Ved at ændre en smule i koden blev formatet tilpasset læsning fra matematikprogrammet GNU Octave, der skal have en fil der ikke er separeret med komma og med en værdi på hver linje. Tiden for et klap blev sammenlignet med resultatet af Sivan Toledos undersøgelser og der er god overensstemmelse.
SoundCtrCar
Afprøvning af robotten med SoundCtrCar projektet viste at den udførte sekvens er at robotten ved første høje lyd kører lige fremad, anden høje lyd begynder den at dreje med uret om sig selv, tredje høje lyd resulterer i at den kører mod uret om sig selv og fjerde at den stopper. Efterfølgende er den klar til at køre sekvensen forfra. Ved at sætte tærsklen for lyden ned er det ikke nødvendigt med høje klap længere for at få robotten til at reagere den reagerer nu også på stemmer.
Referencer:
Øvelsesoplægget til øvelse 3: http://www.legolab.cs.au.dk/DigitalControl.dir/NXT/Lesson3.dir/Lesson.html
Egen SoundSensorTest kode:
http://www.daimi.au.dk/~u071252/DL/SoundSensorTest.java
Koden til SoundSampling projektet af Ole Caprani: SoundSampling.java og DataLogger.java.
Koden til SoundCtrCar projektet af Ole Caprani: SoundCtrCar.java og Car.java
Øvelsens varighed: 3 timer
Gruppemedlemmer: Annette, Samuel og Rasmus
Mål:
Målet for denne uges øvelse er at undersøge NXT’s lydsensor.
Baggrundsinfo:
Datalogger:
A data logger, [1], is a mechanisme that can be used to collect and record data from e.g. a sensor for later inspection. In the leJOS system a data logger can be implemented to collect data and record them in a flash file. An example of a simple data logger is DataLogger.java. By means of this data logger e.g. sound data can be collected and recorded in a file Sample.txt as shown in the data collection program SoundSampling.java. The data in the file can then be transfered to the PC by means of the tool nxjbrowse. The sampled data can then be used to plot a graph of the sound level data.
Fra øvelsesoplægget: http://www.legolab.cs.au.dk/DigitalControl.dir/NXT/Lesson3.dir/Lesson.html
Fremgangsmåde:
Fremgangsmåde:
Lydsensoren monteres på den robot vi har brugt til de andre øvelser i stedet for den soniske sensor.
Der skrives en simpel kode til at teste soundsensoren. Den læser kontinuerligt værdier fra sensoren om lyden og skriver værdien på displayet. Der prøves med forskellige lyde og forskellige afstande.
Der laves en simpel test af SoundSampling programmet for at finde ud af hvordan værdierne bliver gemt. Det sørger for som beskrevet under baggrundsinfo, at sample sensorværdier, i koden er intervallet sat til 5ms. Den skriver derefter værdien i en txt fil – værdierne er separeret med komma med tyve værdier på hver linje. Programmet startes og vi klapper en enkelt gang og stopper programmet, efterfølgende downloades txt filen med NXJ File Browser til en PC. Denne test foretages to gange.
SoundCtrCar er et program der får bilen til at udføre en bestemt sekvens af handlinger når der klappes. Vi undersøger hvad disse handlinger er.
Resultater:
SoundSensorTest
Der er en konstant baggrundsstøj i lokalet hvor vi sidder med de andre grupper på mellem 3-10% og nogle gange helt op til 17%.
For at slippe for baggrundsstøjen fra de andre gruppers tests stillede vi robotten op i et andet rum og lukkede døren. Her prøvede vi at klappe og tale foran mikrofonen.
Intervallet mellem hver måling er på 100ms. Ved at klappe i hænderne lige foran mikrofonen kan vi udlæse en maksimal værdi på 93%. 2.5m væk prøvede vi igen at klappe direkte i mikrofonens retning og her kunne vi også komme op på 93%
Vi prøvede også en enkelt gang med en "bip" lyd fra en mobiltelefon. Den kunne dog ikke registreres på længere afstand fordi lydstyrken var for svag.
Det har ikke umiddelbart stor betydning om lydkilden, når det er klap i hænderne kommer et lille stykke væk, men vi har observeret under vores forsøg at mikrofonen er meget retningsbestemt. Lydkilden skal helst være placeret ret præcist den vej mikrofonen peger.
SoundSampling
Med SoundSampling projektet er det muligt at sample fx et klap og gemme værdierne i en txt fil. For at visualisere dataene på en overskuelig måde laves grafer i matematikprogrammet GNU Octave. Så er det dog nødvendigt at gemme dataene i txt filen med en værdi på hver linje der ikke er separeret med komma. Ændringen for at skrive værdier til txt filen på hver linje uden komma består ganske simpelt af at udkommentere linjen hvor kommaerne tilføjes og konstanten itemsPerLine ændres fra 20 til 1. Begge ændringer foretages i DataLogger.java filen.
På de to kurver på grafen ser vi tydeligt de to klap et stykke henne ad x-aksen. X-aksen er samples og y-aksen viser lydstyrken i procent. Vi vil gerne vide hvor længe et klap varer og da vi kender samplingstiden som er 5ms er det simpelt at omregne det. Vi ganger værdierne med 5 og får så tiden i ms.
Det første klap varer:
(228-121)*5 = 535ms
(442-310)*5 = 660ms
Dette ligner nogenlunde det Sivan Toledos er kommet frem til i hans forsøg ( http://www.tau.ac.il/~stoledo/lego/ClapCounter/ ).
Yderligere ses på grafen at begge logninger indeholder nogle ret høje værdier for lydstyrken i starten af målingen. For begge målinger ser det meget ens ud. Vi har prøvet at læse raw values fra soundsensoren for at se om det på en eller anden måde kan skyldes den omregning der er fra raw values til de procentværdier vi opnåede i de før beskrevne målinger. Det viser sig at problemet også er der ved raw values, så hvad det skyldes ved vi ikke, og vi vil ikke forfølge det yderligere, men en måde at omgå dette er at forsinke målingen, sådan at der går et kort stykke tid mellem at sensoren aktiveres og til at man begynder at måle.
SoundCtrCar.java.
Ved programmets start, står robotten stille. Når den opfanger en høj lyd, som for eksempel et klap begynder den at køre lige fremad. Det gør den indtil den opfanger endnu en høj lyd. Når det sker begynder den at dreje med uret rundt om sig selv. Når endnu en høj lyd opfattes, skifter den til at dreje i den modsatte retning, altså mod uret, rundt om sig selv. Efter en sidste høj lyd, står den stille og er klar til at begynder forfra igen med at køre lige fremad.
For at gøre det muligt at stoppe programmet igen har vi sat en test ind i den indre do while loop, så der også her reageres på om escape knappen er aktiveret.
Bilen ændrer ikke kørsel ved råb, og det er nok fordi at lydniveauet er for lavt.
Lyden skal også være høj for at bilen reagerer på den. Det viser sig at tærsklen er sat til 90 i programmet og det er højt og når robotten kører rundt på gulvet var det også indimellem svært at få den til at reagere på klap når det er i ståhøjde. Hvis tærsklen sættes ned til 55 er den meget mere modtagelig for at man klapper og man kan endda kontrollere den ved at snakke til den. Man skal hæve stemmen lidt for at den reagerer, men det virker.
Konklusion:
SoundSensorTest
Med denne test kunne vi konkludere at afstanden til lydkilden ikke har den store betydning så længe at mikrofonen peger præcist i retning af lydkilden.
SoundSampling
Vi fik samplet lyden af et klap og værdierne overført til en txt fil. Ved at ændre en smule i koden blev formatet tilpasset læsning fra matematikprogrammet GNU Octave, der skal have en fil der ikke er separeret med komma og med en værdi på hver linje. Tiden for et klap blev sammenlignet med resultatet af Sivan Toledos undersøgelser og der er god overensstemmelse.
SoundCtrCar
Afprøvning af robotten med SoundCtrCar projektet viste at den udførte sekvens er at robotten ved første høje lyd kører lige fremad, anden høje lyd begynder den at dreje med uret om sig selv, tredje høje lyd resulterer i at den kører mod uret om sig selv og fjerde at den stopper. Efterfølgende er den klar til at køre sekvensen forfra. Ved at sætte tærsklen for lyden ned er det ikke nødvendigt med høje klap længere for at få robotten til at reagere den reagerer nu også på stemmer.
Referencer:
Øvelsesoplægget til øvelse 3: http://www.legolab.cs.au.dk/DigitalControl.dir/NXT/Lesson3.dir/Lesson.html
Egen SoundSensorTest kode:
http://www.daimi.au.dk/~u071252/DL/SoundSensorTest.java
Koden til SoundSampling projektet af Ole Caprani: SoundSampling.java og DataLogger.java.
Koden til SoundCtrCar projektet af Ole Caprani: SoundCtrCar.java og Car.java
torsdag den 17. september 2009
Øvelse 2
Date: 10. September 2009
Øvelsens varighed: 3 timer
Gruppemedlemmer: Annette, Samuel og Rasmus
Mål:
Målet for denne uges øvelse er at undersøge NXT’s ultrasoniske sensor. Forskellige afstande testes og den faktiske afstand og sensorværdien sammenlignes.
Baggrundsinfo:
The ultrasonic sensor detects objects in front of the sensor, by emitting a short high-frequency sound and then listens for echoes. If an echo comes back there is an object in front. The time it takes for the echo to return can be used to measure the distance to the object. If there is no echo within some time limit the situation is interpreted as no object. The method getDistance() returns 255 if there is no echo, hence no object, and otherwise a number less than 255 which is the distance in cm.
(Fra øvelsesoplægget: http://www.legolab.cs.au.dk/DigitalControl.dir/NXT/Lesson2.dir/Lesson.html )
Motorproblemer:
Vi haft nogle problemer med vores ”Bil”robots styring. Når den var sat til at køre lige ud, har den hele tiden drejet til venstre, især ved lav motor kraft. Vi har forsøgt at fiksere det roterende baghjul, men selv dette fejlede. Efter flere forsøg begyndte vi at rette opmærksomheden mod motorerne. Alle hjul og stænger sad lige og motorerne virkede ens, men ledningerne var ikke af samme længde. Ledningen til den højre motor, var flere centimeter længere end den venstre. Vi byttede derfor rundt på nogle ledninger, så begge motorer nu har samme længde ledning. Efter dette har de kørt så ens at vi ikke har bemærket en forskel.
Fremgangsmåde:
Fremgangsmåden er at bygge sensoren på LEGO9797 (s. 28-30 i instruktionsbladet) – robotten som vi byggede i sidste uge. Testen udføres med programmet SonicSensorTest.java. Der udføres målinger foran forskellige objekter, og den faktiske afstand sammenlignes med den udlæste afstand fra sensoren.
Tracker projektet afprøves også på bilen med sensoren monteret så den peger fremad. Robotten kører fremad og detekterer på et tidspunkt forhindringen og begynder at bremse og stopper til sidst. Der forsøges med forskellige værdier for nogle af konstanterne i programmet.
Philippe Hurbain har lavet et WallFollower projekt som vi tilpasser vores robot. Det kan få robotten til at følge en væg.
Resultater:
SonicSensorTest
Der laves målinger i forskellige afstande fra en væg. Intervallet mellem målingerne sættes til 300ms ved at kalde sleep() metoden på tråden. En afstand på 2,54m giver en samlet afstand på 5,08m og med lydens hastighed på 340,29m/s tager det i alt 14,9ms. Sleep har altså en betydning for udlæsningerne af sensorværdierne, men 300 ms. er rigeligt for lyden til at nå både frem og tilbage.
De faktiske afstande sammenlignes med de udlæste værdier fra sensoren:
Målt afstand ____ Udlæst afstand:
10cm _________ 13cm
15cm _________ 19cm
20cm _________ 22cm
25cm _________ 24cm
30cm _________ 30cm
50cm _________50cm
100cm ________ 101cm
180cm ________ 180cm
De 180cm er den maksimale afstand vores robot kan måle til en forhindring. Det ligger noget under de 254 som den efter sigende skulle kunne måle. Vi ved ikke hvad det kan skyldes men vi kan komme med nogle bud på det. Egenskaberne er forskellige fra sensor til sensor, måske har vi bare været uheldige at få en som ikke er lige så god som de andre. Det kan være opladning af batteriet har indflydelse eller måske er der forstyrrelser fra de andre holds sensorer.
Tracker
Når programmet startes på robotten kører robotten fremad og begynder at køre synligt langsommere omkring 80-85cm. inden forhindringen. Den fortsætter langsommere fremad indtil 35 cm. før forhindringen hvorefter den kører 2-3cm. tilbage. Den fortsætter med at køre 2-3 cm. frem og efterfølgende 2-3cm. tilbage og står på den måde og ’oscillerer’ omkring den ønskede afstand fra forhindringen.
Denne observation kan vi føre tilbage til teorien om proportional regulering der er givet ved:
error = distance – desiredDistance
power = gain*error
Jo større fejlen er, det vil sige jo større forskel der er mellem afstanden og den ønskede afstand, jo hurtigere kører robotten. I takt med at fejlen bliver mindre mindskes motorkraften og det stemmer godt overens med at den efterhånden som den nærmer sig forhindringen kører langsommere. Gain faktoren spiller også ind på den måde at hvis den er lav vil det tage længere tid for robotten at nå frem til forhindringen, da en gain faktor på fx 0.5, som i det afprøvede program, vil halvere motorkraften. Hvis den er alt for lille er der også risiko for at den ikke når frem til den ønskede position. Omvendt hvis den er høj vil motorkraften blive større og det vil resultere i at den skyder over og står og ’oscillerer’.
Kraften til motoren er desuden styret vha. en minimumskraft som bliver lagt til den power der beregnes ud fra error faktoren. MinPower konstanten er på 60.
Løsning
Vi forsøger nu at finde nogle værdier for gain faktoren og minimumkraften til motoren så den stopper helt op. Når gain faktoren sættes til 0,45 ser det umiddelbart ud til at den kører en smule mindre frem og tilbage og den bremser også en anelse hurtigere ned.
Ved 0,4 bremser den også hurtigere ned.
Med en kombination af gain på 0,4 og minPower på 50 går den i stå allerede på 50 cm. inden forhindringen
Med 0,4 gain og 55 minPower stopper den på præcis 35 men den hopper lidt på vej derhen
0,45 og 55 hopper den lige inden den når målet og kører så lidt tilbage igen.
Ved 55 og 0,42 stopper den hvor den skal ved 35cm. og den hopper ikke fremad eller tilbage, men kører og standser helt op glidende som ønsket. Minimumskraften til motorerne var altså for voldsom og gain faktoren var også en anelse for stor.
WallFollower
Kodning af robotten
Vi har konstrueret robotten, således at den ultrasoniske sensor sidder i en ca. 45 graders vinkel mod venstre. Derefter har vi set på koden skrevet af Philippe og lavet vores egen Java version af programmet.
Koden var ikke helt gennemskueligt, men vi har brugt visse dele af det.
Robotten er programmeret til at svinge omkring en fast afstand til væggen, som vi kalder ’desiredDistance’. Hvis afstanden er større, drejer den lidt til venstre for at komme tættere på væggen. Hvis afstanden er mindre, drejes der lidt til højre, for at komme længere væk.
Hvis robotten kommer alt for tæt på væggen, og afstanden bliver mindre end ?desiredDistance ? 10?, skal robotten foretage et kraftigt højresving. Dette gøres for at følge væggen, når denne drejer mod højre.
Hvis afstanden bliver større end ?desiredDistance + 10?, skal robotten foretage et kraftigt venstresving. Dette gør at robotten kan følge væggen i venstresving. Dette hjælper også hvis sensoren kommer ud i en vinkel for langt fra væggen, så den ikke for et signal tilbage. Når det sker, bliver sensor værdien sat til 255, hvilket klart er større end ?desiredDistance + 10?, og robotten drejer til venstre, så sensoren får en mindre vinkel til væggen.
Hvis robotten læser en værdi der er under 5, må det betyde at den er alt for tæt på væggen, og så skal den bakke tilbage indtil den får en tilpas stor værdi.
Afprøvning
Under afprøvning af robotten viste det sig, at den havde svært ved at dreje om hjørner. Især højresving har den svært ved, da sensoren ikke måler ret langt foran robotten, og derfor ikke opdager svinget, før den har ramt væggen.
Dette kan også skyldes at sensoren sender med den ene side af sensor klodsen, og modtager med den anden. Der forekommer også nogle gange fejl-målinger, muligvis fordi vinklen på overfladen der måles, er skrå og lydbølgen ikke kommer tilbage til sensoren, igen måske fordi den sender og modtager i hver sin side.
Ændring
Det største problem vi stødte på under afprøvningen, var målings fejl og for sene målinger af hjørner. Det ledte til en ny placering og orientering af sensoren.
Sensoren er blevet placeret på fronten af robotten, så den opdager sving og hjørner med det samme den kommer til dem. Sensoren sidder i samme ”sende vinkel” som før, men er blevet sat på højkant. Før, da sende og modtage hullerne sad vandret for hinanden, kan der have været problemer med målingerne, alt efter hvilket hul der sender, og hvilket der modtager, som vist på denne tegning:
Hvis sensoren længst fra væggen, er den der sender, vil modtageren ikke opfatte de fleste af lydbølgerne, og distancen vil virke større end den er, og måske vil signalet aldrig nå tilbage, og distancen bliver sat til 255.
Løsning:
For at løse dette problem, har vi valgt at vende sensoren på højkant. Altså så sende og modtage hullerne er over eller under hinanden. Det gør at de begge vil få samme vinkel på væggen, og forskydningen vist på ovenstående billede, vil ikke forekomme.
Konklusion:
SonicSensorTest
Målingerne vi lavede med dette program gav os et godt indblik i hvordan vi programmerer
Tracker
Ved at prøve os frem lykkedes det at finde nogle værdier for konstanterne gain og minimumpower til motoren så robottens bevægelse bliver mere jævn når den kører fremad mod en forhindring og bremser jævnt op.
Wallfollower
Efter disse ændringer virker robotten meget bedre. Signalet er konsistent og målingerne varierer ikke så meget. Placeringen af sensoren foran på robotten, gør at den håndterer sving meget bedre. De eneste steder den har problemer, er med højresving, som den ikke altid opdager i tide, og kommer til at kører ind i væggen i stedet for at dreje.
Referencer:
Øvelsesoplægget til øvelse2: http://www.legolab.cs.au.dk/DigitalControl.dir/NXT/Lesson2.dir/Lesson.html
Litteratur om proportional control: Fred G. Martin, Robotic Explorations: A Hands-on Introduction to Engineering, Prentice Hall, 2001.
Koden til SonicSensorTest projektet af Ole Caprani: SonicSensorTest.java
Koden til Tracker projektet af Ole Caprani: Tracker.java
Koden til WallFollower projektet af Philippe Hurbain, WallFollower
Egen kode til WallFollower: http://www.daimi.au.dk/~u071252/DL/WallFollower3.java
Øvelsens varighed: 3 timer
Gruppemedlemmer: Annette, Samuel og Rasmus
Mål:
Målet for denne uges øvelse er at undersøge NXT’s ultrasoniske sensor. Forskellige afstande testes og den faktiske afstand og sensorværdien sammenlignes.
Baggrundsinfo:
The ultrasonic sensor detects objects in front of the sensor, by emitting a short high-frequency sound and then listens for echoes. If an echo comes back there is an object in front. The time it takes for the echo to return can be used to measure the distance to the object. If there is no echo within some time limit the situation is interpreted as no object. The method getDistance() returns 255 if there is no echo, hence no object, and otherwise a number less than 255 which is the distance in cm.
(Fra øvelsesoplægget: http://www.legolab.cs.au.dk/DigitalControl.dir/NXT/Lesson2.dir/Lesson.html )
Motorproblemer:
Vi haft nogle problemer med vores ”Bil”robots styring. Når den var sat til at køre lige ud, har den hele tiden drejet til venstre, især ved lav motor kraft. Vi har forsøgt at fiksere det roterende baghjul, men selv dette fejlede. Efter flere forsøg begyndte vi at rette opmærksomheden mod motorerne. Alle hjul og stænger sad lige og motorerne virkede ens, men ledningerne var ikke af samme længde. Ledningen til den højre motor, var flere centimeter længere end den venstre. Vi byttede derfor rundt på nogle ledninger, så begge motorer nu har samme længde ledning. Efter dette har de kørt så ens at vi ikke har bemærket en forskel.
Fremgangsmåde:
Fremgangsmåden er at bygge sensoren på LEGO9797 (s. 28-30 i instruktionsbladet) – robotten som vi byggede i sidste uge. Testen udføres med programmet SonicSensorTest.java. Der udføres målinger foran forskellige objekter, og den faktiske afstand sammenlignes med den udlæste afstand fra sensoren.
Tracker projektet afprøves også på bilen med sensoren monteret så den peger fremad. Robotten kører fremad og detekterer på et tidspunkt forhindringen og begynder at bremse og stopper til sidst. Der forsøges med forskellige værdier for nogle af konstanterne i programmet.
Philippe Hurbain har lavet et WallFollower projekt som vi tilpasser vores robot. Det kan få robotten til at følge en væg.
Resultater:
SonicSensorTest
Der laves målinger i forskellige afstande fra en væg. Intervallet mellem målingerne sættes til 300ms ved at kalde sleep() metoden på tråden. En afstand på 2,54m giver en samlet afstand på 5,08m og med lydens hastighed på 340,29m/s tager det i alt 14,9ms. Sleep har altså en betydning for udlæsningerne af sensorværdierne, men 300 ms. er rigeligt for lyden til at nå både frem og tilbage.
De faktiske afstande sammenlignes med de udlæste værdier fra sensoren:
Målt afstand ____ Udlæst afstand:
10cm _________ 13cm
15cm _________ 19cm
20cm _________ 22cm
25cm _________ 24cm
30cm _________ 30cm
50cm _________50cm
100cm ________ 101cm
180cm ________ 180cm
De 180cm er den maksimale afstand vores robot kan måle til en forhindring. Det ligger noget under de 254 som den efter sigende skulle kunne måle. Vi ved ikke hvad det kan skyldes men vi kan komme med nogle bud på det. Egenskaberne er forskellige fra sensor til sensor, måske har vi bare været uheldige at få en som ikke er lige så god som de andre. Det kan være opladning af batteriet har indflydelse eller måske er der forstyrrelser fra de andre holds sensorer.
Tracker
Når programmet startes på robotten kører robotten fremad og begynder at køre synligt langsommere omkring 80-85cm. inden forhindringen. Den fortsætter langsommere fremad indtil 35 cm. før forhindringen hvorefter den kører 2-3cm. tilbage. Den fortsætter med at køre 2-3 cm. frem og efterfølgende 2-3cm. tilbage og står på den måde og ’oscillerer’ omkring den ønskede afstand fra forhindringen.
Denne observation kan vi føre tilbage til teorien om proportional regulering der er givet ved:
error = distance – desiredDistance
power = gain*error
Jo større fejlen er, det vil sige jo større forskel der er mellem afstanden og den ønskede afstand, jo hurtigere kører robotten. I takt med at fejlen bliver mindre mindskes motorkraften og det stemmer godt overens med at den efterhånden som den nærmer sig forhindringen kører langsommere. Gain faktoren spiller også ind på den måde at hvis den er lav vil det tage længere tid for robotten at nå frem til forhindringen, da en gain faktor på fx 0.5, som i det afprøvede program, vil halvere motorkraften. Hvis den er alt for lille er der også risiko for at den ikke når frem til den ønskede position. Omvendt hvis den er høj vil motorkraften blive større og det vil resultere i at den skyder over og står og ’oscillerer’.
Kraften til motoren er desuden styret vha. en minimumskraft som bliver lagt til den power der beregnes ud fra error faktoren. MinPower konstanten er på 60.
Løsning
Vi forsøger nu at finde nogle værdier for gain faktoren og minimumkraften til motoren så den stopper helt op. Når gain faktoren sættes til 0,45 ser det umiddelbart ud til at den kører en smule mindre frem og tilbage og den bremser også en anelse hurtigere ned.
Ved 0,4 bremser den også hurtigere ned.
Med en kombination af gain på 0,4 og minPower på 50 går den i stå allerede på 50 cm. inden forhindringen
Med 0,4 gain og 55 minPower stopper den på præcis 35 men den hopper lidt på vej derhen
0,45 og 55 hopper den lige inden den når målet og kører så lidt tilbage igen.
Ved 55 og 0,42 stopper den hvor den skal ved 35cm. og den hopper ikke fremad eller tilbage, men kører og standser helt op glidende som ønsket. Minimumskraften til motorerne var altså for voldsom og gain faktoren var også en anelse for stor.
WallFollower
Kodning af robotten
Vi har konstrueret robotten, således at den ultrasoniske sensor sidder i en ca. 45 graders vinkel mod venstre. Derefter har vi set på koden skrevet af Philippe og lavet vores egen Java version af programmet.
Koden var ikke helt gennemskueligt, men vi har brugt visse dele af det.
Robotten er programmeret til at svinge omkring en fast afstand til væggen, som vi kalder ’desiredDistance’. Hvis afstanden er større, drejer den lidt til venstre for at komme tættere på væggen. Hvis afstanden er mindre, drejes der lidt til højre, for at komme længere væk.
Hvis robotten kommer alt for tæt på væggen, og afstanden bliver mindre end ?desiredDistance ? 10?, skal robotten foretage et kraftigt højresving. Dette gøres for at følge væggen, når denne drejer mod højre.
Hvis afstanden bliver større end ?desiredDistance + 10?, skal robotten foretage et kraftigt venstresving. Dette gør at robotten kan følge væggen i venstresving. Dette hjælper også hvis sensoren kommer ud i en vinkel for langt fra væggen, så den ikke for et signal tilbage. Når det sker, bliver sensor værdien sat til 255, hvilket klart er større end ?desiredDistance + 10?, og robotten drejer til venstre, så sensoren får en mindre vinkel til væggen.
Hvis robotten læser en værdi der er under 5, må det betyde at den er alt for tæt på væggen, og så skal den bakke tilbage indtil den får en tilpas stor værdi.
Afprøvning
Under afprøvning af robotten viste det sig, at den havde svært ved at dreje om hjørner. Især højresving har den svært ved, da sensoren ikke måler ret langt foran robotten, og derfor ikke opdager svinget, før den har ramt væggen.
Dette kan også skyldes at sensoren sender med den ene side af sensor klodsen, og modtager med den anden. Der forekommer også nogle gange fejl-målinger, muligvis fordi vinklen på overfladen der måles, er skrå og lydbølgen ikke kommer tilbage til sensoren, igen måske fordi den sender og modtager i hver sin side.
Ændring
Det største problem vi stødte på under afprøvningen, var målings fejl og for sene målinger af hjørner. Det ledte til en ny placering og orientering af sensoren.
Sensoren er blevet placeret på fronten af robotten, så den opdager sving og hjørner med det samme den kommer til dem. Sensoren sidder i samme ”sende vinkel” som før, men er blevet sat på højkant. Før, da sende og modtage hullerne sad vandret for hinanden, kan der have været problemer med målingerne, alt efter hvilket hul der sender, og hvilket der modtager, som vist på denne tegning:
Hvis sensoren længst fra væggen, er den der sender, vil modtageren ikke opfatte de fleste af lydbølgerne, og distancen vil virke større end den er, og måske vil signalet aldrig nå tilbage, og distancen bliver sat til 255.
Løsning:
For at løse dette problem, har vi valgt at vende sensoren på højkant. Altså så sende og modtage hullerne er over eller under hinanden. Det gør at de begge vil få samme vinkel på væggen, og forskydningen vist på ovenstående billede, vil ikke forekomme.
Konklusion:
SonicSensorTest
Målingerne vi lavede med dette program gav os et godt indblik i hvordan vi programmerer
Tracker
Ved at prøve os frem lykkedes det at finde nogle værdier for konstanterne gain og minimumpower til motoren så robottens bevægelse bliver mere jævn når den kører fremad mod en forhindring og bremser jævnt op.
Wallfollower
Efter disse ændringer virker robotten meget bedre. Signalet er konsistent og målingerne varierer ikke så meget. Placeringen af sensoren foran på robotten, gør at den håndterer sving meget bedre. De eneste steder den har problemer, er med højresving, som den ikke altid opdager i tide, og kommer til at kører ind i væggen i stedet for at dreje.
Referencer:
Øvelsesoplægget til øvelse2: http://www.legolab.cs.au.dk/DigitalControl.dir/NXT/Lesson2.dir/Lesson.html
Litteratur om proportional control: Fred G. Martin, Robotic Explorations: A Hands-on Introduction to Engineering, Prentice Hall, 2001.
Koden til SonicSensorTest projektet af Ole Caprani: SonicSensorTest.java
Koden til Tracker projektet af Ole Caprani: Tracker.java
Koden til WallFollower projektet af Philippe Hurbain, WallFollower
Egen kode til WallFollower: http://www.daimi.au.dk/~u071252/DL/WallFollower3.java
fredag den 4. september 2009
Øvelse 1
Date: 3. September 2009
Duration of activity: 3 hours (11:00-14:00)
Group members participating: Annette, Rasmus and Samuel
Formål:
Formålet med denne øvelse har været at få etableret et udviklingsmiljø til vores NXT-Lego system, hvilket vil sige at installere de relevante programmer. Efterfølgende at bygge og teste en Legorobot med et allerede skrevet program, der kan få en en bil til at følge en linie.
Plan :
- Udlevering af LEGO-set (Depositum: Rasmus = 100 kr., Annette = 100kr., Samuel = 100kr.)
- Installere Java SDK 1.6
- Installere Eclipse
- Installere Driver til USB-kommunikationen
- Installere Plugin til Eclipse
- Installere LEJOS biblioteket
- Downloade ny firmware
- Bygge robot af lego
- Oprette nyt projekt med LineFollower programmet. Compilere og downloade det via USB kablet til LEGO robotten.
- Teste robotten. Den skal følge en bane markeret med sort tape.
Resultat :
Programmerne blev installeret på Annettes computer som kører Windows Vista.
Eclipse og Java SDK blev installeret og der blev tilføjet en PATH under miljøvariabler. Det gik uden problemer.
Vi har fulgt de 3 første sider i den tutorial, som findes på Lejos-siden, og fik et plugin installeret så vi kan uploade firmware og programmer til robotten fra Eclipse.
USB driveren blev installeret fra CD til rådighed med LEGO sættet, men vi havde problemer med at få USB-driveren til at virke.
Vi afinstallerede den ikke-brugbare driver og hentede en ny fra LINK og installerede denne.
Efter genstart af computeren var det muligt at få kontakt til LEGO robotten. Vi tror problemet skyldes at den version der var på den medfølgende CD har været til en ældre version af Windows.
Til sidst kunne vi downloade LineFollower programmet til robotten som kørte en tur på banen ved at følge den sorte tape.
Konklusion :
Det tog lidt længere tid end først antaget fordi der var nogle problemer med versioner af programmerne. Det lykkedes dog at få det til at virke så vi har nu udgangspunktet for at kunne lave de kommende øvelser til dette kursus.
Referencer :
LEGO Mindstorm education manual 9797 side 8-22 og 32-34
SDK hentes fra siden:
http://java.sun.com/javase/downloads/index.jsp
Eclipse hentes fra siden:
http://www.eclipse.org/downloads/
LEJOS hjemmesiden:
http://lejos.sourceforge.net/nxj.php
Toturial på LEJOS siden:
http://lejos.sourceforge.net/rcx/tutorial/index.html
Duration of activity: 3 hours (11:00-14:00)
Group members participating: Annette, Rasmus and Samuel
Formål:
Formålet med denne øvelse har været at få etableret et udviklingsmiljø til vores NXT-Lego system, hvilket vil sige at installere de relevante programmer. Efterfølgende at bygge og teste en Legorobot med et allerede skrevet program, der kan få en en bil til at følge en linie.
Plan :
- Udlevering af LEGO-set (Depositum: Rasmus = 100 kr., Annette = 100kr., Samuel = 100kr.)
- Installere Java SDK 1.6
- Installere Eclipse
- Installere Driver til USB-kommunikationen
- Installere Plugin til Eclipse
- Installere LEJOS biblioteket
- Downloade ny firmware
- Bygge robot af lego
- Oprette nyt projekt med LineFollower programmet. Compilere og downloade det via USB kablet til LEGO robotten.
- Teste robotten. Den skal følge en bane markeret med sort tape.
Resultat :
Programmerne blev installeret på Annettes computer som kører Windows Vista.
Eclipse og Java SDK blev installeret og der blev tilføjet en PATH under miljøvariabler. Det gik uden problemer.
Vi har fulgt de 3 første sider i den tutorial, som findes på Lejos-siden, og fik et plugin installeret så vi kan uploade firmware og programmer til robotten fra Eclipse.
USB driveren blev installeret fra CD til rådighed med LEGO sættet, men vi havde problemer med at få USB-driveren til at virke.
Vi afinstallerede den ikke-brugbare driver og hentede en ny fra LINK og installerede denne.
Efter genstart af computeren var det muligt at få kontakt til LEGO robotten. Vi tror problemet skyldes at den version der var på den medfølgende CD har været til en ældre version af Windows.
Til sidst kunne vi downloade LineFollower programmet til robotten som kørte en tur på banen ved at følge den sorte tape.
Konklusion :
Det tog lidt længere tid end først antaget fordi der var nogle problemer med versioner af programmerne. Det lykkedes dog at få det til at virke så vi har nu udgangspunktet for at kunne lave de kommende øvelser til dette kursus.
Referencer :
LEGO Mindstorm education manual 9797 side 8-22 og 32-34
SDK hentes fra siden:
http://java.sun.com/javase/downloads/index.jsp
Eclipse hentes fra siden:
http://www.eclipse.org/downloads/
LEJOS hjemmesiden:
http://lejos.sourceforge.net/nxj.php
Toturial på LEJOS siden:
http://lejos.sourceforge.net/rcx/tutorial/index.html
Abonner på:
Opslag (Atom)